Świętowanie w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka – jakie potrawy są bezpieczne dla malucha?

Aktualności

Właściwe odżywianie w trakcie ciąży, karmienia piersią, na etapie rozszerzania diety a także po 1. urodzinach malucha, czyli w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka jest niezwykle ważne dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. Święta to czas, w którym często dajemy sobie i naszym pociechom większą dyspensę na przyjemności – zwłaszcza te kulinarne. Jakich reguł warto się trzymać, a na co można przymknąć oko? Jak bezpiecznie cieszyć się świątecznymi przysmakami tłumaczy dietetyczka i ekspertka programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” Fundacji Nutricia.

Święta w dwupaku

O tym, że dla zdrowia i prawidłowego rozwoju organizmu dziecka kluczowych jest 1000 pierwszych dni wiadomo nie od dziś. Należy pamiętać, że okres ten rozpoczyna się jeszcze przed narodzinami – rozwijający się płód powinien otrzymywać niezbędne składniki odżywcze, dostarczane wraz z dietą mamy. Czy świąteczne ucztowanie kobiety w ciąży może zaszkodzić dziecku? Co wybierać do jedzenia ze świątecznego stołu, a czego lepiej unikać?

- Kobiety spodziewające się dziecka mają większe zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki odżywcze niezbędne do budowy tkanek płodu i prawidłowego rozwoju ciąży. Nie oznacza to jednak, że przyszłe mamy powinny po prostu jeść większe, bardziej obfite porcje, nie zważając na ich wartość odżywczą. Bardzo ważne, aby dbać o to, jakiej jakości są posiłki i czy dostarczają organizmowi wartościowych składników. Mając na uwadze zwiększone zapotrzebowanie kobiet w ciąży na kwas foliowy, jod, witaminę D3, żelazo czy wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. DHA) warto sięgać po potrawy, które dostarczą właśnie tych składników do organizmu przyszłej mamy. Żelazo i wielonienasycone kwasy tłuszczowe można zapewnić za pomocą dań z pieczonych lub gotowanych ryb. Należy pamiętać, że nie wszystkie ryby są rekomendowane w okresie ciąży ze względu na zdolność do kumulacji metali ciężkich. Wybierajmy gatunki takie jak dorsz, łosoś norweski lub halibut. Morskie gatunki dodatkowo wzbogacają dietę w witaminę D i jod. Niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu jest także kwas foliowy – szukajmy go w takich potrawach jak zielone sałaty czy dania na bazie gruboziarnistych kasz z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Warto także skonsultować z lekarzem prowadzącym ewentualną suplementację i nie zapominać o jej przyjmowaniu nawet podczas świąt – wyjaśnia Karolina Łukaszewicz-Marszał – dietetyk i ekspertka programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Należy także pamiętać, aby w ciąży bezwzględnie nie spożywać alkoholu – nawet „symbolicznej” lampki wina! Przyszłe mamy powinny także zrezygnować z dań z surowego mięsa oraz ryb (np. tatar, niedosmażone potrawy mięsne lub rybne), potraw z dodatkiem surowego jajka (kogel-mogel czy inne desery na bazie jajka), a także słodzonych napojów i wysokoprzetworzonej żywności1.

Świąteczne karmienie piersią

Kobieta, która karmi piersią powinna mieć urozmaiconą dietę, opartą na produktach mało przetworzonych. W trakcie laktacji zwiększa się dzienne zapotrzebowanie na energię – kobieta potrzebuje około 500 kalorii więcej niż dotychczas2. Równie ważne jest to, aby energię czerpała ze zdrowych, zbilansowanych posiłków z uwzględnieniem Zaleceń Zdrowego Żywienia opracowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego3. Oznacza to między innymi ograniczanie soli, czerwonego mięsa, potraw bogatych w cukier i przetworzonych produktów, a zwiększanie udziału w diecie produktów zbożowych, warzyw i owoców oraz roślin strączkowych.

– Pamiętajmy, że w trakcie laktacji kobieta może jeść wszystko, o ile nie obserwuje u dziecka żadnych niepokojących objawów (np. zmian skórnych). Zgodnie z aktualnym stanem wied...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy