Jelita – kręta droga do odporności i szczęścia

Aktualności

Okres planowania noworocznych postanowień, a także kolejne miesiące niosące perspektywę zbliżającej się wiosny to czas, w którym zauważalnie wzrasta zainteresowanie tematyką jelit – wynika z badania na temat zdrowia jelit przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 roku. Jaki jest tego powód? Zgodnie z hasłem „nowy rok, nowy ja”, motywatorem staje się chęć wdrożenia dobrych nawyków żywieniowych, a tym samym troska o swoje ciało. A przecież kluczem do dobrego samopoczucia są m.in. zdrowe jelita. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo zadbać o ich mikrobiom.

Jelita – drugi mózg

Przez długi czas tematyka dotycząca jelit nie cieszyła się powszechną popularnością. Bo co ciekawego można powiedzieć o narządzie, którego zadaniem jest trawienie i wchłanianie składników odżywczych? Okazuje się, że bardzo wiele. Nie bez powodu jelita określane są drugim mózgiem. Dzięki licznej sieci połączeń nerwowych, mogą w sposób pośredni wpływać na sen, nastrój, apetyt, a nawet… pamięć[i]. Dodatkowo, odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności, ponieważ aż około 70 proc. komórek układu immunologicznego znajduje się w ich wnętrzu[ii]. Właśnie dlatego troska o jelita i ich dobrą kondycję to punkt wyjścia do prawidłowego funkcjonowania niemal całego organizmu każdego dnia. Na podstawie badania dotyczącego zdrowia jelit, przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 r., obserwuje się, że zainteresowanie tematyką jelit w internecie systematycznie rośnie. „Trend na jelita”nasila się przede wszystkim wczesną wiosną oraz na przełomie września i października. Można jednak zauważyć, że temat jest modny także w okresie planowania noworocznych postanowień, gdy hasłem przewodnim staje się zmiana nawyków, również żywieniowych, i chęć zadbania o siebie. Takie zainteresowanie utrzymuje się w pierwszym kwartale roku, gdy głównym motywatorem staje się nadchodząca wiosna, a na pierwszy plan wysuwają się pierwsze „wiosenne porządki w ciele”. Pożądany staje się wtedy dobry wygląd oraz chęć poczucia lekkości[iii]. To dobrze – dzięki temu jelita przestają być traktowane jako wstydliwy temat, a w zamian zyskują na wyjątkowości, stając się przyjacielem i sprzymierzeńcem w walce o dobre samopoczucie.

Czym jest mikrobiota i dobre bakterie

To może zaskakiwać, ale w jelitach dorosłego człowieka znajduje się aż 100 bilionów bakterii, ważących blisko 2 kg, które tworzą mikrobiotę jelitową[iv]. Ma ona kluczowy wpływ na pracę całego układu pokarmowego, dlatego warto stale dbać o jej jakość[v]. Znajdujące się w niej wybrane rodzaje  dobrych bakterii mogą m.in. wspierać układ odpornościowy[vi], przyczyniać się do poprawy perystaltyki jelit lub zwiększać wchłanialność witamin B i K oraz składników mineralnych, np. magnezu i żelaza[vii], a także pomagać w trawieniu laktozy[viii]. Na tym jednak nie kończą się pozytywne właściwości dobrych bakterii. Okazuje się też, że zdecydowana większość, bo aż 95 proc. serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, jest produkowana w błonie śluzowej jelit[ix]. Jej wytwarzanie może być jednak zaburzone przy niedoborze dobrych bakterii w układzie pokarmowym[x]. Warto dodać, że dobre bakterie i składniki odżywcze pomagające regulować pracę jelit, mogą oddziaływać również na inne, istotne dla życia obszary,
m.in. poprawiać jakość snu, wygląd cery oraz obniżać ciśnienie krwi[xi]. Bez wątpienia, odpowiedni mikrobiom pomaga dbać o harmonię i zdrowie całego organizmu oraz jego prawidłowe działanie. Dlatego aby cieszyć się zdrowiem fizycznym i komfortem psychicznym na co dzień, warto regularnie troszczyć się o jelita i odpowiednią jakość ich mikroflory bakteryjnej.

Zdrowa dieta dla zdrowia jelit

Istnieje wiele sposobów pozwalających zadbać o zdrowie jelit, są to m.in. aktywność fizyczna[xii], a także zdrowa dieta, zawierająca produkty mleczne. Dostarczają one do organizmu wapń, który po...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy