Odpowiednie odżywianie w ciąży jest bardzo istotne, ponieważ - jak wskazuje Instytut Zdrowia Matki i Dziecka - ma ono duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu oraz zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Ponadto stosowanie odpowiedniej diety przez ciężarne ma również wpływ na gromadzenie rezerw w postaci białka, tłuszczu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niektórych substancji mineralnych, w organizmie na okres laktacji1.
Dieta dla kobiet w ciąży - podstawowe zasady
Ile energii potrzebuje organizm kobiety w ciąży? W pierwszym trymestrze zachowujemy dotychczasową kaloryczność, rośnie natomiast zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Dopiero w drugim trymestrze kaloryczność spożywanych posiłków wzrasta o ok. 300 kcal dziennie, a w trzecim o ok. 500 kcal. Warto również pamiętać, aby jeść dla dwojga, a nie za dwoje.
- Ułożenie diety warto rozpocząć od zaplanowania trzech głównych oraz dwóch uzupełniających posiłków w ciągu dnia. Powinny być one jedzone o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny. Jest to ważne, gdyż stałe pory spożywania posiłków przyzwyczajają organizm do regularnych dostaw energii, dzięki temu nie magazynuje on nadmiaru materiału zapasowego. Niewskazane jest również ciągłe podjadanie, dlatego jeśli czujemy taką potrzebę pomiędzy posiłkami warto pić wodę lub napary - wyjaśnia Patrycja Zabrzeska, psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.
Większość z nas nie wie, których produktów powinny unikać kobiety w ciąży. Oprócz alkoholu należy uważać na nadmiar kofeiny oraz wyeliminować z diety surowe mięso, w tym surowe ryby i owoce morza, gdyż mogą być one źródłem chorobotwórczych bakterii i pasożytów. Warto również uważać na niepasteryzowany nabiał, sery pleśniowe, a także co ciekawe - na wątróbkę, niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowane, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną, a także surowe jaja...
Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem