Ciężarna z cukrzycą ciążową

Opieka nad matką i dzieckiem

Cukrzyca ciążowa występuje najczęściej u kobiet, które przed zajściem w ciąże nie miały problemu z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Jest to choroba, która wynika z nietolerancji węglowodanów. Powoduje ona zwiększenie stężenia glukozy we krwi podczas trwania ciąży.

Przyczyną cukrzycy ciążowej zazwyczaj są zaburzenia gospodarki hormonalnej. Ryzyko cukrzycy ciążowej wzrasta z wiekiem kobiety ciężarnej oraz z każdą kolejną ciążą. Predyspozycjami do wystąpienia cukrzycy ciążowej są: wcześniejsze problemy z prawidłowym poziomem cukru we krwi, wiek matki powyżej 35. roku życia, zespół policystycznych jajników, nadwaga oraz poprzedni noworodek z masą urodzeniową powyżej 4,5 kg.
Cukrzyca ciążowa występuje u około 3% pacjentek ciężarnych i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 w późniejszym okresie życia.
Wyróżniane są dwie klasy cukrzycy ciążowej:

  • G1 – w celu uzyskania normoglikemii stosuje się dietę,
  • G2 – w celu uzyskania normoglikemii stosuje się dietę i insulinę.

Cukrzyca typu G1 – leczona dietą i aktywnością fizyczną

Podstawowym zaleceniem w przypadku wykrycia cukrzycy podczas ciąży jest wprowadzenie diety cukrzycowej połączonej z aktywnością fizyczną. Kaloryczność diety powinna zostać ustalona na podstawie wartości masy ciała, wzrostu, poziomu aktywności fizycznej i wieku pacjentki. Dieta ciężarnej, u której stwierdzono cukrzycę, powinna dostarczać między 1800 a 2500 kalorii. Pokarmy powinny być rozplanowane na 3 posiłki główne i 3 posiłki dodatkowe. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny. Istotnym zaleceniem, którego powinny przestrzegać ciężarne z cukrzycą G1 jest posiłek spożywany przed snem. Pozwala on zabezpieczyć kobietę przed gwałtownym spadkiem cukru we krwi w godzinach nocnych. Ostatni posiłek przed snem powinien być spożywany około godziny 22:00 i zawierać cukry złożone.
W diecie ciężarnej z cukrzycą G1 powinny dominować cukry złożone, ze względu na ich dłuższy czas trawienia i wchłaniania się z przewodu pokarmowego do krwi. Pozwala to uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i zapewnić przyszłej mamie sytość.
Składniki diety w przebiegu cukrzycy ciążowej powinny być prawidłowo dobrane pod względem ilościowym i jakościowym. Idealnym rozwiązaniem byłby jadłospis składający się w:

  • 40–50% z węglowodanów, ok. 180 g/dobę, z przewagą węglowodanów złożonych,
  • 30% z białka – 1,3 g/kg masy ciała,
  • 20–30% z tłuszczów w równych częściach nasyconych i nienasyconych.

Dieta pacjentki z cukrzycą ciążową powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Produkty spożywcze zalecane przy cukrzycy ciążowej:

  • chleb o niskim indeksie glikemicznym, np. chleb żytni pełnoziarnisty,
  • kasza jęczmienna, kasza gryczana, pęczak,
  • makarony razowe, makarony pełnoziarniste,
  • ryż basmati, brązowy, dziki,
  • płatki owsiane górskie,
  • mleczne: mleko, jogurt naturalny, maślanka, mleko zsiadłe, ser biały,
  • jajka,
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek,
  • chudy drób, cielęcina, ryby,
  • owoce: kiwi, jabłka, pomar...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy