Jak zapobiegać niedoborom w lecie? 9 sezonowych superfoods dla przyszłych mam

Aktualności

Jedzenie za dwoje nie polega na ilości, a jakości. Zdrowe, wartościowe posiłki są priorytetem dla kobiet w ciąży – szczególnie w nadchodzących miesiącach, kiedy wyższa temperatura wywołuje uczucie zmęczenia i odwodnienia. Wraz z latem przychodzi jednak pora na pyszne owoce i warzywa, które nie tylko pomogą pokonać upał, ale także dostarczą niezbędnych wartości odżywczych i zaspokoją ochotę na cukier. Sprawdź, jakie produkty warto dodać do diety w najbliższych miesiącach.

Zdrowe odżywianie jest kluczowe zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka, ponieważ to, co kobieta je i pije w czasie ciąży, jest jednocześnie źródłem pożywienia jej potomstwa. Eksperci z Amerykańskiej Szkoły Położnictwa i Ginekologii (ACOG) zalecają, aby dieta obejmowała różnorodne pokarmy i napoje, które dostarczają składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju dziecka[1].

– Przyszłe mamy powinny zadbać o jak najbardziej zbilansowaną dietę, pełną wartościowych składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę, czy w posiłkach znajduje się odpowiednia ilość najpotrzebniejszych mikroskładników, czyli żelaza, cynku, jodu, kwasu foliowego oraz witamin A, D, C i E. W ciąży niezbędna jest odpowiednia suplementacja, jednak niedobory można uzupełnić korzystając również z sezonowych warzyw i owoców, aby podstawowym źródłem składników odżywczych była przede wszystkim dieta. Kobietom w ciąży, zwłaszcza latem, zaleca się również picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie i jedzenie regularnych posiłków – radzi Katarzyna Różycka, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego CMP.

9 letnich superfoods dla przyszłych mam

Na jakie sezonowe warzywa i owoce należy więc zwrócić uwagę w nadchodzących miesiącach, by zadbać o zdrowie swoje i dziecka? Oto lista najważniejszych produktów.

  1. Botwina

Botwina to nic innego, jak jadalne korzenie, łodygi i młode liście buraka ćwikłowego. Dla przyszłych mam jest ona przede wszystkim źródłem kwasu foliowego i żelaza, w które jest niezwykle bogata. Może również przynieść ulgę kobietom w późniejszych miesiącach ciąży, ze względu na właściwości odtruwające i odkwaszające organizm, dzięki którym jest doskonałym lekiem na dotkliwą zgagę.

  1. Szparagi

Szparagi zawierają szereg właściwości i wartości odżywczych, posiadając jednocześnie niewiele kalorii. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, dlatego jedzenie ich zaleca się zwłaszcza kobietom w ciąży. Ze względu na wysoką zawartość asparaginy, związku wspomagającego pracę nerek i odpowiedzialnego...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy