Kwas foliowy
Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem diety każdej kobiety planującej poczęcie oraz będącej w ciąży. Jest szczególnie istotny w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy zachodzi proces kształtowania się narządów dziecka.
Głównym źródłem kwasu foliowego są surowe zielone warzywa, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe i owoce cytrusowe.
Niedobór kwasu foliowego może być przyczyną wystąpienia wad pierwotnego układu nerwowego u zarodka czy anemii u ciężarnej. Poza tym wzrasta ryzyko wystąpienia wad serca i układu moczowego u płodu oraz ryzyko poronienia ciąży i zakrzepicy u matki. Należy pamiętać, że przyswajalność folianów z diety jest o prawie połowę mniejsza niż suplementowanego kwasu foliowego w preparatach witaminowych. Z tego względu oprócz regularnego spożywania zielonych warzyw liściastych oraz roślin strączkowych zaleca się suplementację kwasu foliowego w ciąży w wysokości 400 mcg dziennie. Eksperci zalecają rozpoczęcie suplementacji kwasu foliowego już przed planowanym zajściem w ciążę i kontynuowanie jej aż do czasu zakończenia procesów powstawania narządów płodu (czyli do końca pierwszego trymestru).
Jod
Każda przyszła mama powinna pamiętać, że w ciąży znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na jod. Jest on transportowany do płodu w celu rozpoczęcia prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę dziecka, co ma wpływ na rozwój jego układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu. Ciężki niedobór jodu powoduje matczyną i płodową niedoczynność tarczycy, prowadzącą do nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, co może skutkować opóźnieniem rozwoju umysłowego i zaburzeniami neurologicznymi u dziecka. Niedobór jodu u kobiet w ciąży może też zwiększać ryzyko poronień oraz porodów przedwczesnych. Mały niedobór jodu może być przyczyną zaburzeń rozwoju psychomotorycznego oraz prowadzić do wystąpienia ADHD u dzie...
Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem