Święta, pomimo tego, że są wyjątkowe, nie zwalniają przyszłych mam i młodych mam karmiących piersią z przestrzegania ogólnych zasad dotyczących odżywiania. A te mówią o tym, żeby:
- nie jeść surowych i niedogotowanych mięs, surowych wędlin itp.,
- nie jeść serów pleśniowych i tych przygotowywanych na bazie surowego mleka,
- nie jeść wędzonego łososia, sushi i gotowych sałatek ze sklepów z garmażerką,
- nie jeść tuńczyka, jesiotra i okonia czerwonego,
- unikać, a najlepiej zrezygnować z wigilijnych dań z grzybami,
- w przypadku karmienia piersią unikać z potraw z fasolą i grochem,
- nie przesadzać z ciastami i innymi świątecznymi słodkościami,
- nie jest za dwoje, ale dla dwojga,
- powstrzymywać się od potraw, po których zazwyczaj nie najlepiej się czujemy.
Swoim pacjentkom często przypominam o tym, że dobre i zdrowe nawyki żywieniowe to nie tylko zbiór zakazów. Szczególnie w święta warto skupiać się na tym, co powinna jeść przyszła i karmiąca mama. Wigilia większości kojarzy się z czerwonym barszczem z uszkami. Buraki – główny surowiec tej potrawy – zawierają sporą ilość składników mineralnych, wapnia, potasu,...
Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem