Naturalny pokarm – mleko mamy, ze względu na unikalny i niepowtarzalny skład, jest najlepszym źródłem pożywienia dla rozwijającego się noworodka. Oprócz składników odżywczych w skład tej formuły wchodzą liczne żywe komórki oraz szereg związków bioaktywnych, które nadają mleku wyjątkowe działanie przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i probiotyczne. Mleko kobiece charakteryzuje się własnym dynamicznym i złożonym mikrobiomem, który – jak podaje rosnąca liczba badań – wywiera istotne konsekwencje zdrowotne zarówno dla matki (m.in. mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, jajnika i macicy), jak i jej dziecka (kolonizacja jelit i ochrona przed patogenami, dojrzewanie układu odpornościowego i trawienie składników odżywczych) [1].
Skład mikroflory mleka kobiecego
Mikroorganizmy obecne w siarze i mleku kobiety karmiącej należą do pierwszych drobnoustrojów przedostających się do przewodu pokarmowego noworodka. W konsekwencji mogą one odgrywać kluczową rolę zarówno w nabyciu, jak i rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej dziecka [2]. Badania, wykorzystujące metody oparte na hodowli drobnoustrojów, oszacowały miana mikroorganizmów w mleku kobiecym na poziomie 101.5–106 CFU/ml [3, 4]. Przy średnim spożyciu 800 ml mleka dziennie, niemowlę przyjmuje około 8 × 107 do 1010 bakterii, a różnorodność i bogactwo bakterii nie są skorelowane z ich całkowitą liczbą [5]. W mleku matki obecna jest zróżnicowana populacja bakterii zdominowana przez Proteobacteria i Firmicutes oraz Staphylococcus, Pseudomonas, Enterobacteriaceae, Streptococcus i Lacto-
bacillus. Pomimo tak zróżnicowanego mikrobiomu mleka kobiecego, tylko kilka wybranych rodzajów wydaje się kolonizować przewód pokarmowy noworodka i jest wykrywalnych w kale. Niektóre bakterie obecne w mleku nie mają istotnego wpływu na potomstwo, ale są obecne dla dobra matki, biorąc udział w ochronie przed zapaleniem gruczołu piersiowego (mastitis). W dotychczasowych badaniach nie stwierdzono różnic w profilach mikrobiologicznych mleka w zależności od ciąży, sposobu ukończenia ciąży czy płci dziecka [6].
Dalsze badania są jednak niezbędne, aby ustalić, jakie czynniki wpływają na skład gatunkowy bakterii w mleku i jak te zmiany wpływają na zdrowie noworodków i matek. Znaczenie mikroorganizmów mleka kobiecego zostało podkreślone w badaniach, które wykazały różnice w składzie mikroflory niemowląt karmionych piersią i tych karmionych mieszanką. U niemowląt karmionych wyłącznie piersią obserwuje się mniejszą różnorodność mikroflory jelitowej z przewagą Bifidobacterium, Staphylococcus i Streptococcus. Natomiast mikroflora jelitowa niemowląt karmionych mieszanką odznacza się większą względną liczebnością mikroorganizmów, takich jak: Bacteroides, Clostridium, Enterobacteriaceae, Enterococcus i Lachnospiraceae [7]. Wykazano również, że brak lub małe ilości Bifidobacterium w mleku kobiecym korelują ze słabą kolonizacją Bifidobacterium w przewodzie pokarmowym noworodków, co wyzwala nadmierny wzrost Bacteroides [8, 9].
Natomiast kolonizacja Bacteroides w okresie noworodkowym i niemowlęcym została powiązana ze zwiększonym ryzykiem astmy i otyłości w późniejszym okresie życia [10, 11, 12].
Sta...
Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem